Search

Zakaj bi sploh opravili test DNA?

Updated: Dec 29, 2020


Prednost je v unikatu

Naši geni so to, kar nas naredi posebne. Od tega kako izgledamo, do tega kako presnavljamo hranila - edinstvene kombinacije naših genov narekujejo vse poglede našega življenja.

In ravno to je prednost znanja genetike - odkritje svojih genetskih različic postavi vajeti v naše roke. Lahko je to v športu, prehrani ali kozmetiki, DNA test lahko vsem izboljša razumevanje in razkrije edinstvene smernice za dosego uspeha v zdravju in dobrem počutju.

Obstaja ogromno testiranj - nekateri razkrivajo vaše družinske korenine, drugi tveganja za razvoj bolezenskih stanj. Ampak tu se osredotočam na DNA ki osvetli posameznikove genetske predispozicije, ko govorimo o življenjskem slogu.

Pomislite na laktozno intoleranco, hidracijo kože, debelost, mišično maso, odvisnost nikotina, spalni vzorec, odziv na stres in še bi lahko našteval


Štiri prednosti DNK testa kot darilo

Če pomislite z vidika pozornosti, vrednosti in edinstvenosti, ne obstaja veliko stvari, ki bi prekosile DNK test. Naštel bom le štiri prednosti.

  1. Za kakršnokoli priložnost. Božič, rojstni dan, valentinovo, materinski dan? Ni pomembna priložnost. Darilo za izboljšanje zdravja se ne ozira na letni čas ali praznike. Prav tako ni pomembno kdo je prejemnik - ožja ali širša družina, partner, prijatelji - DNK test ima neprimerljivo vrednost za kogarkoli.

  2. Ima doživljenjsko vrednost. DNK test opravite le enkrat v življenju, saj se vaš zapis ne spreminja. Tako si lahko kadarkoli iz njegovih rezultatov izluščite pomemne podatke.

  3. Je resnično edinstven. Sigurno ste že bili v zagati, kaj izbrati za darilo, da bo zares edinstveno in se bo prilegalo samo in le osebi, ki ji to podarite. Seveda se nič ne približa edinstvenosti bolj, kot vpogled v lasten genetski zapis. Pozabimo za trenutek na obleko, ki nam je res všeč ali avto za katerega varčujemo, ali izlet ki si ga že dolgo želimo, ampak spoznajmo najprej samega sebe. S takim znanjem si lahko zagotovimo odlične temelje za prihodnost.

  4. Varen, preprost in podprt z znanostjo. Dostop do informacij naših genov je bolj preprost ko si lahko predstavljate Brez krvi in igel, za test potrebujemo le vzorec sline in temelji na zanjih znanstvenih odkritjih, ki povezujejo genetske različice z izsledki zadnjih znanstvenih najdb, kot so vaša presnova kofeina, laktoze, športne zmogljivosti, hidracija kože, odziv na stres, in še veliko več. Razlaga rezultatov in hkrati induvidualna priporočila pa temeljijo na uradnih smernicah, s tem pa jih še povečuje kredibilnost in zaupanje.


Poosebljenost in izvedljivost

Poznavanje svojih genetskih predispozicij lahko pomaga usmeriti vašo pozornost tja, kjer bo od tega največja korist. Kako? Vzemimo primer, da ima oseba X v genetskem zapisu povečano tveganje za razvoj debelosti, slabšo zaznavo sladkega okusa in mišično zasnovo za vzdržljivost.

Za ohranjanje zdrave teže, je seveda potrebna pozornost pri prehrani in aktivnosti, ampak ker veste, da so vaše mišice bolj primerne za vzdržljivostne aktivnosti, se vadbeni načrt osredotoči na tek, kolesarjenje, veslanje ali plavanje. Slabša zaznava sladkega okusa se razkrije kot navada sladkanja pijač kot sta kava in čaj ali potrebe po sladici. Tako se lahko lažje nadziramo, analiziramo svoje navade in delamo na spremembi. Tukaj so potem še priporočila, s katerimi postane sprememba zares lahek zalogaj.


To je le primer kaj lahko pridobimo ali oseba, ki tako darilo prejme. Vaši geni imajo "prste vmes" v vsakem pogledu vašega življenja. Rezultati testa so za lažjo preglednost razdeljeni v šest različnih kategorij:

- Kakšna dieta vam ustreza in povezava s telesno težo

- Zdravje srca in ožilja

- Presnova in življenjski slog

- Telesna zmogljivost

- Zdravje kože in staranje

- Vitamini in minerali


Brez skrbi, DNK test življenjskega sloga ne postavlja diagnoz bolezenskih stanj.

Test razvije genetiko z vidika življenjskega sloga in ne postavlja ali razkriva diagnoz bolezeni.

Obenem se moramo zavedat, da imeti večje tveganje razvoja debelosti še ne pomeni, da jo bomo razvili, prav tako kot gen za boljše kurjenje maščob ne zagotavlja vitkega pasu. Torej če imamo mutacijo, to še ni razlog za alarm, saj lahko s priporočili potem praktično "izničimo škodo", ki bi lahko nastala, če se le prepustimo samemu sebi. Prilagajamo se praktično celo življenje, če pa prilagodimo svoj življenjski slog in s tem izboljšamo svoje počutje, in zdravje na dolgi rok.


Če še niste povsem prepričani v tako darilo (ali za kakšen namen še lahko uporabite test), vam z veseljem odgovorim na kakršna koli vprašanja, naročilo za svoj test pa oddate tukaj.


DNA test ni le darilo kot pozornost. Je darilo z dobrim namenom.


I wish you all the health in the world