Search

Vitamin B6

Updated: Dec 29, 2020


B vitamini so vodotopni vitamini - pomeni, da se presežek njih ne shranjuje v tkivih, ampak jih telo izloči z vodo. Druga razlika je v absorpciji. Vodotopni se takoj vsrkajo v kri in se tam prosto gibljejo (tisti topni v maščobi gredo najprej v limfo, šele nato v kri).


Vitamin b6 sodeluje v kognitivnem razvoju (kognicija - možganski procesi, tako zavedni kot nezavedni, ki se ukvarjajo z razumevanjem, obdelovanjem, shranjevanjem, posredovanjem informacij v karseda širokem pomenu). Pomemben je prav tako za sintezo cistina in ohranjanje homeocisteina na normalni ravni. Pripomore tudi k nastanku rdečih krvnih celic, hormonski dejavnosti in zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti.


Naše telo ga ne zmore proizvesti samo, zato ga moramo vnesti s hranili. V največjih količinah ga najdemo v jetrih, mesu, ribi in morski hrani, stročnicah, nekateri zelenjavi in sadju, polnozrnatih izdelkih in oreščkih.


Pomanjkanje lahko privede do bioloških manifestacij, vključno z anemio, oslabljeno odpornostjo, dermatoloških stanj (dermatitis in kožne lezije), depresija, periferno nevropatijo ali gibalnih motenj, Simptomi pomanjkanja postanejo bolj izraziti, ko se pomanjkanje stopnjuje, vseeno pa smo lahko brez simptomov celo več mesecev ali celo leta.


Ozadje genetike:

Kar nekaj študij je spoznalo, da različice ALPL gena vplivajo na plazmo vitamina B6. Različice tega lahko vplivajo na aktivnost gena ALPL in posledično hitrejše izločanje vitamina B6 iz naše plazme. Za ogled svojega zapisa, si lahko naročite svojo DNK analizo, z rezultati pa potem lažje osredotočite na svoje cilje.


Kaj še omogoča tveganje za nastanek pomanjkanja vitamina B6? Slaba prehrana, črevesna malabsorpcija (celiakija, skrajšano malo črevo, odstranitev želodca, razdražljivo črevesje, ...) alkoholizem, debelost, revmatični artritis, ledvična obolenja,


Zanimivost:

Vitamin B6 je bil ob odkritju, leta 1936 sinonim za "faktor anti-dermatitis", saj so znanstveniki potrdili, da lahko pripomore k izboljšanju dermatitisa. Še danes služi temu namenu, in še mnogih drugih kožnih okužb.


I wish you all the health in the world!