Search

Ste "bojevnik" ali vas "pretirano skrbi"?

Updated: Dec 29, 2020

Obstaja gen po imenu COMT v katerem je zapis naše odzivnosti na vsakdanje stresne situacije. Čeprav se lahko leta in leta urimo kako obvladovati stres, se nekateri posamezniki pod pritiskom zlomijo drugi pa blestijo. COMT gen proizvaja encim COMT, ki je zadolžen za obvladovanje adrenalina. Glede na kombinacijo različic (A, C, G, T) to pomeni, da smo posamezniki po naravi "bojevniki" (ang. Warriors), ali "pretirano zaskrbljeni" (ang. Worriers).

Pri ljudeh z GG različico je COMT encim zelo aktiven pri razgradnji adrenalina, kar vpliva na uravnoteženo stopnjo adrenalina (so bojevniki - blestijo pod pritiskom). Povsem nasprotno reakcijo doživljajo ljudje z AA različicama (so pretirano zaskrbljeni), in je COMT zelo pasiven pri razgradnji adrenalina. To pa pomeni, da je adrenalin v vsakdanu že visok in se ob stresnih situacijah nikakor ne znajdejo. AG različica pomeni, da smo nekje v sredini.Vsak izmed nas ima določeno optimalno raven adrenalina. Za "zaskrbljence" je optimalna raven adrenalina dosežena naravno med opravljanjem vsakdanjih opravil, soočenje s stresno situacijo pa jim adrenalin porine čez rob (potne dlani, mišice se prično tresti, motorične sposobnosti trpijo, ne razmišljajo logično saj so možgani preobremenjeni). Pri bojevnikih je adrenalin običajno nizek, šele ob stresni situaciji naraste na optimalno raven, s tem pa se jim izboljša koncentracija in produktivnost.


Zanimivost

COMT je znižan ob prisotnosti estrogena. Kot rezultat je celotna aktivnost encima COMT v predfrontalni skorji in ostalih tkivih okoli 30% nižja pri ženskah kot moških. Zaradi znižane aktivnosti COMT-a se to odraža v okoli 30% višji osnovni ravni adrenalina pri ženskah kot pri moških. Z biološkega stališča to pomeni, da so ženske veliko bolj izpostavljene stresu kot moški.


Kakšen zapis pa je vaš? Z DNA testom dobimo odgovor na to, in še mnogo drugih vprašanj.


I wish you all the health in the world!