Search

Staranje - obstajata dve vrsti

Updated: Dec 29, 2020Staranje je naravni proces in nemogoče je spremeniti njegov potek. Nazaj torej ne gre. Predvsem gre za akumulacijo celične škode, ki nastane skozi čas.

Obstajata dve vrsti staranja:

  • - Kronološko - stari smo toliko, kolikor nam velevajo leta našega življenja

  • - Biološko - določajo ga različni faktorji, predvsem pa v kakšnem stanju je naše telo glede na naša leta.

Ena stvar še vedno drži, in bo tudi držala po koncu branja tega članka - staranju se ne moremo izogniti, lahko pa z odočitvami kljubujemo procesu in upočasnimo staranje.


Molekularni razlog staranja je v dolžini strukture telomerov. To so končiči kromosomov, ki vsebujejo DNA zaporedja (TTAGGG). Telomere imajo pomembno vlogo pri vzdrževanju in varovanju funkcije kožne celice. Skozi naše življenje se telomere krajšajo, kar povzroči celično staranje in vpliva na zgradbo in barvo naše kože.


S kakšno hitrostjo se krajšajo telomere, je do neke mere odvisno od dejavnikov v okolju, poleg tega pa je tu še faktor gena TERC. Izkazalo se je, da so posamezniki z mutacijo v tem genu izpostavljeni hitrejšem biološkem staranju (izgledajo 3 - 4 leta starejši). Staranje nas v mlajših letih ne moti, saj je koža še dovolj prožna in se hitro prilagaja telesnim spremembam. Z leti pa koža izgublja prožnost, napetost in se vse težje prilagodi - dobimo gube. Na to lahko delujemo preventivno.


Ko vemo, kakšen zapis imamo v zvezi s staranjem, se lahko temu primerno posvetimo s prehrano in kozmetičnimi izdelki, ki vsebujejo sestavine, potrebne za nas. Za svojo analizo kliknite tukaj


Zanimivost:

Zagotovo ste že slišali da ženske živijo dlje od moških. Ta lastnost je delo hormona estradiola, ki je psihološki antioksidant in deluje kot naravna zaščita. Pri moških, testosteron nima te varnostne funkcije, kar nas naredi veliko bolj ranjive proti škodljivim elementom iz okolja.
I wish you all the health in the world!