Search

Sladkarije vs. Disciplina

Updated: Dec 29, 2020

*Ta članek je namerno brez slik sladkarij, saj vas ne želim zapeljevati.*

Prihaja novoletni čas, čas ko nam zavore do sladkih priboljškov popustijo....


Razvoj človeka je povezan z željo po sladkorju Zakaj hrepenimo po sladkorju? Zato, ker je taka naša biološka zasnova. Naravni sladkor je odličen vir energije. Kot lovci-nabiralci, so ljudje potrebovali ogromno energije, tako so se naša telesa prilagodila iskanju, skladiščenju in uporabi sladkorja. Sladek okus je služil kot signal našim prednikom za "to je okusno in bogato z energijo". Tudi materino mleko je sladko, kar spodbuja apetit in rast, ko smo še dojenčki.


Ko je človek zavladal kmetijstvu, in začel s predelavo hrane, je sladkor zavladal v izobilju. Spremenil se je vsakdan ljudi. Iz celodnevnega gibanja smo se zasedeli v pisarne, potreba organizma po sladkorju je upadla, želja pa ostala.

Med naravnim in predelanim sladkorjem je ogromna razlika. Sladkor iz sadja in zelenjave se porablja počasneje, zato je izvrsten vir energije. Poln je vlaknin, vitaminov in mineralov Medtem ko predelan sladkor ne vsebuje niti kalorij, niti prehranskih vrednosti. Sladkorji prav tako spodbudijo izločanje serotonina in endorfina (oba sta hormona sreče). Ravno tu tiči zanka, zakaj smo presrečni po zaužitju sladice.


Tako je sladkor postal nadloga pri prehranjevanju posameznikov. Ključ do uspeha je nadzor nad navado, ki jo je telo razvilo skozi evolucijo. Vem - vse je lažje reči kot storiti.Poglejmo posledice prevelikega vnosa sladkorja Sladkor ni le sovražnik ozkega pasu, ampak lahko nosi tudi druge posledice.

  • Diabetes: preprosti ogljikovi hidrati (kot npr. sladkor) hitro dvignejo vrednost krvnega sladkorja kar telo prisili v proizvodnjo ogromnih količin inzulina (hormona ki uravnava krvni sladkor). To sčasoma lahko vodi v diabetes tipa 2. Diabetes tipa 2 je bil včasih imenovan "odrasla ali od inzulina neodvisna sladkorna bolezen" saj so jo imeli le odrasli. Že nekaj časa ne nosi več tega imena, saj jo dobi vsaka četrta oseba, še preden dopolni 20 let.

  • Zdravje srca: Ogromno je študij, ki dokazujejo povezave med visokim vnosom sladkorja in umrljivostjo za srčnim obolenjem. 15-letna študija je razkrila, da so ljudje imeli 38% višjo umrljivost, ki so 17%-21% dnevnega vnosa kalorij zaužili v obliki dodanega sladkorja, kot tisti, ki so v svojem dnevnem vnosu kalorij zaužili 8% dodanega sladkorja.

  • Debelost je še eden v nizu dokazov, kjer je med glavnimi krivci prav povečan vnos predelanega sladkorja. Posledično to povzroča tudi povečanje teže, to pa lahko vodi v mnogo zdravstvenih zapletov.

  • Zobje: ko smo odraščali, smo neprestano poslušali kako nam bo sladkor napravil "piškavo zobovje", in to sploh ni pretiravanje. Bakterije v naših ustih obožujejo ostanke sladkorja na naših zobeh. Z njim se hranijo, za sabo pa puščajo ostanke kislin, ki poškodujejo zobno sklenino, poškodbe pa sčasoma tvorijo luknje. (zanimivost - ob analizi zobovja jamskega človeka, je ta imel - z vidika poškodb zaradi sladkorja - mnogo bolj zdrave zobe)

Ali vas DNA nagovarja h čokoladi? Prav verjetno je, da vas DNA nagovarja h čokoladi. Test vam med drugim razkrije tudi zaznavo sladkega okusa in kakšna verjetnost je, da podležete želji po "nečem sladkem". Vi proti "Želji po nečem sladkem"

Študija s 1000 sodelujočimi je odkrila, da se posamezniki z mutacijo gena ADRA2A težje vzdržijo kot tisti brez mutacije. Gen je vpleten v prenos sporočil do možganov, kjer poteka obdelava in razlaga podatkov. Zaznavanje sladkega Žal ne okusimo vseh stvari isto kot drugi. Nekateri ljudje imajo manj intenzivno zaznavo sladkega, kar pomeni, da potrebujejo večjo količino za zaznavo. Mutacija gena SLC2A2 nas nagovori k bolj intenzivnem sladkanju hrane, oz. zaužitju večje količine sladke hrane. Tisti brez mutacije pa lahko količinsko pojedo manj iste hrane za dosego željenega učinka.

5 korakov, kako se učinkovito vzdržimo sladkarij

Če zanemarimo delovanje genov, se sladkarij vzdržimo takole:

  1. Zdrave sladkarije. Namesto sladkarij izberimo sveže sadje. Dobili boste celo dozo sladkorja, poleg pa še bero vitaminov in mineralov.

  2. Prekinite navado. Nekateri si ne predstavljajo kosila brez sladice ali kave brez piškotov. Enostavno prenehajte s to navado, saj to počnete že od davno. Če se lahko nekateri odvadijo jesti zajtrk (tega nikakor ne priporočam), se lahko tudi odvadimo jesti sladico, kajne?

  3. Posladkajte se le malo. Še vedno je bolje, da se odpovemo polovici sladice in se malce posladkamo, kot da samega sebe mučimo s popolnim odrekanjem.

  4. Misel je močnejša od vsega. Nasprotno, obstajajo posamezniki, ki se lažje vsemu skupaj odpovedo in se izognejo skušnjavam. Ko dobite popadke po sladkanju, spremenite okolje - pojdite na sprehod ali pričnite z neko aktivnostjo.

  5. Uporabite začimbe. Cimet, kardamom ali vanilija ne vsebujejo sladkorja a vseeno dodajo sladkobo. Posujte jih čez jogurt, ovseno kašo, sadje ali druge zdrave prigrizke.

Se že zavedate od kod prihajajo vaše skušnjave oz. kako vas geni vodijo? Čas je že, da jih vzamete v svoje roke.


Ne odlašajte več in si zagotovite svoj test še danes.


I wish you all the health in the world!