Search

Natrij in kuhinjska sol

Updated: Jan 2


Natrij je glavna sestavina kuhinjske soli, prisoten pa tudi v drugi hrani. Najpogosteje v predelani hrani (izdelki iz mesa, konzervirana hrana, narejene omake, obrok "na poti"). Odgovoren je za normalno delovanje živčnega sistema, mišic, ohranjanje osmotskega tlaku (zagotavlja normalno gibanje vode po telesu) in uravnavanje količine vode v telesu.


Naše telo običajno nima težav s pomanjkanjem natrija, zato je zdrava hrana tista, z nizko vsebnostjo natrija. Mnogo študij dokazuje povezavo med visokim vnosom natrija in povišanim krvnim tlakom kar posledično lahko vodi v druga obolenja.


Skrb vzbujajo tudi podatki, da se s povišanim krvnim tlakom danes sooča že skoraj 50% odraslih Slovencev. Ker bolezen nima simptomom, se je večina ne zaveda. Brez zdravljenja se možnost za moćgansko kap poveča za sedemkrat, v Sloveniji pa jo doživi okoli 4400 ljudi na leto, od tega jih okoli 2100 umre. Še pogostejša je invalidnost. Dolgotrajno povišan krvni tlak je tudi vzrok za okvare srca, ki se prav tako lahko končajo usodno. Več kot 75% primerov bi bilo lahko preprečenih, če bi poudarek dajali na preprečevanje, raje kot zdravljenje.

V študijah, kjer so zmerno zniževali uživanje soli je sistolični tlak (pritisk krvnega obtoka na žile, ko se srce skrči in potisne kri) pri odraslih upadel v povprečju za 5%. To je znižalo pojav kapi in drugih srčno žilnih bolezni za kar 24%. Zato je priporočen nizek vnos soli. To je posebej pomembno za ljudi, katerih krvni tlak je po genetskem zapisu bolj občutljiv na natrij ali kuhinjsko sol.


Ste bolj ali manj občutljivi na natrij v hrani? Vse to in še več vam ponuja DNK test
Zanimivost:

Ena pica v povprečju vsebuje 4800mg natrija. To pomeni, da v primeru zaužitja cele pice kot obrok, odrasel človek prekorači priporočen dnevni vnos natrija za 100%!


I wish you all the health in the world!


 <