Search

Intro v razumevanje DNK analize vašega življenjskega sloga

Updated: Jan 24

Stran bo v prvi meri namenjena razumevanju povezavi življenjskega sloga, kakšno vlogo pri tem ima naš DNK, kaj lahko kot posamezniki storimo za razumevanje tega in zakaj sploh govoriti o tem.


V preteklosti sem svetovanja opravljal z rezultati bioimpendančne analize (sicer zelo dovršene naprave, ki stane nekaj tisoč $). Rezultatov je bilo res ogromno in so odražali trenutno "fit" stanje človeka. Govorimo o pusti telesni masi, maščobni masi, odstotku maščobe v primerjavi s težo celotnega telesa, hidraciji telesa, indeks telesne mase, bazalni metabolizem, zastajanje vode v telesu, itd.


Zagotovo je dobro, da smo s temi rezultati seznanjeni, vendar se včasih zgodi da nas določeni rezultati presenetijo in posledično lahko iztirijo oz. odvrnejo od cilja. Od nekaterih ljudi, ki še niso bili zadovoljni s svojo formo, sem slišal tudi stvari kot so "niti ne želim vedeti" ali "zame je tako ali tako že prepozno", stran pa so odkorakali v vidnih bolečinah in nelagodju - logično, najtežje je začeti s spremembo. Do mene so prišli tudi ljudje, ki so bili v dobri form, pa so jih pestile prebavne motnje, utrujenost, spanje in podobne težave. Vedno, kadar pa sem imel nov izziv, sem se zavzel, da se tej osebi posvetim maksimalno, in skupaj doseževa izboljšanje počutja, saj imamo vsi neko svojo zgodbo.


Vedno sem poskusil deliti svoje izkušnje, kaj je meni pomagalo pri določenih izzivih, npr. kako ohranjam svojo formo, kako izboljšam prebavo, spanje, krepim mišice ali ohranjam primeren odstotek maščobe. Najbolj me je presenetilo to, da niso vsi dosegli enakih rezultatov.


Potem se mi je nekega dne posvetilo - vsak je posameznik, vsak ima za seboj svojo življenjsko zgodbo, svoje navade, za vsakogar obstaja nek svojevrsten način dosega rezultatov. Takrat sem še vedno delal na križarkah, kar je pomenilo, da je bil prosti čas zelo omejen (vikendi, prazniki, in dela prosti dnevi tam ne obstajajo). Svoj prosti čas sem moral izkoristiti kar se da učinkovito. Porabil sem ga za učenje - kakršen koli izziv sem doživel med delom s stranko sem ob prvi priložnosti raziskal. Najlažje se je učiti ob praksi. Tako sem za voljo učenja izpustil marsikatero rajanje v baru na plaži med križarjenji po Karibih, Mehiki, Grčiji, Kanarskih otokih, ... bolj smiselno se mi je zdelo izkoristiti enkratno okolje za odpisovanje na vprašanja strank in nabiranje novega znanja. Veliko lažje sem se učil na plaži kot v sobi. Moje delo pa je obsegalo še predavanja o zdravem načinu življenja. No, ena stvar je vodila k drugi in tako sem se srečal z DNK analizami življenjskega sloga.


Pa pojdimo nazaj v 4. razred osnovne šole. Kaj sploh je DNK? Kratica pomeni deoksiribonukleinska kislina. Gre za kemijsko ime molekule, ki prenaša genetske zapise pri vseh živih bitijih.

Ponovno se mi je "posvetilo" - človeška bitja, ali katerokoli drugo živo bitje ima DNK. Ta DNK je kot nekakšen priročnik za uporabo. Le prebrati ga je potrebno, a nihče tega ne bo storil namesto nas. Več časa kot sem posvetil učenju, bolj jasno in več smisla je imelo vse skupaj. Predstavljajte si za trenutek - kupite nov avto, in zavoljo polnitve pravilnega goriva vprašamo prodajalca: "ali točim vanj nafto ali bencin?" saj se v primeru napačnega goriva avto pokvari. Drži, da se gorivo avtomobila pogosto enači s hrano, ki jo vnašamo v telo, ampak sigurno ste že srečali človeka, ki za določeno hrano pravi da je ne mara, se mu ne zdi okusna, itd. pa čeprav je zdrava. Ravno tu razlog tiči v genetskem zapisu. Morda gre za različico genov, ki niso kompatibilni s prebavo določenega hranila.


Drugi primer razumevanja DNK-a bi bil lahko mobilni telefon. Prihajam iz časov, ko so mobilni telefoni začeli preplavljati svet - pozna devetdeseta. Se spomnite, ko ste dobili v roke svoj prvi telefon? Prva stvar, ki ste jo najbrž naredili - po odprtju škatle s telefonom - pogledali navodila za uporabo, saj ste se želeli seznaniti z delovanjem novega aparata.


In točno to ponuja DNK analiza - preberemo lahko celoten zapis, kako je naše telo zasnovano, kako ga pravilno "uporabljati" da dosežemo želene cilje.


Rezultati testov so podani v šestih kategorijah, ki se navezujejo na življenjski slog:

  • Zdravje kože in staranje 🧖‍♀️

  • Športna zmogljivost 🏃‍♂️🏃‍♀️

  • Absorpcija vitaminov in mineralov 🥝

  • Zdravje srca in srčno-žilni sistem ❤️

  • Metabolizem in vpliv na življenjski slog🧘‍♂️

  • Telesna teža in primerna dieta 💪🥗


Želim si, da vam stran ponudi čimveč podatkov, kako lahko končno dobite odgovore na vprašanja, za katere nikoli niste dobili pojasnjenih odgovorov. Želim, da s svojo DNK analizo izboljšate ali dosežete svoje zastavljenje cilje - ali pa dobite odgovor na še marsikatero vprašanje - začenši danes! Več o samem testu si lahko preberete tukaj.


"I wish you all the health in the world!"