Search

LPL - gen, zadolžen za kurjenje maščobe

Updated: Jan 2


Trije najpomembnejši viri energije, ki jih telo črpa med telesno aktivnostjo so:


- fosfokreatin (za kratkotrajne vadbe z visoko intenzivnostjo)

- ogljikovi hidrati

- maščoba (za dolgotrajne vadbe z nizko intenzivnostjo).

Sposobnost izrabe maščob iz lastnih zalog, ali zaužitih pred izrabo ogljikovih hidratov kot gorivo za vadbo, v kombinaciji z dominanco hitrih ali počasnih mišičnih vlaken sta enako pomembna faktorja, ki vplivata na vzdržljivost. Sovplivata tudi na ugoden izid vadbe za vzdržljivost z naslova izgubljene maščobe. Vzdržljivostna vadba vsebuje dolgotrajne, ne preveč zahtevne aktivnosti mišičnega napora, kjer se mišice krčijo predvsem v cikličnih vzorcih.


Maščobne zaloge lahko zmanjšamo z vzdržljivostno fizično aktivnostjo, in obenem lagodno vplivamo na zdravje. Ampak - take aktivnosti ne učinkujejo enako za vse.


GENETSKO OZADJE:

Gen LPL je povezan z encimom lipoprotein lipaze, ki je prvotno prisoten na površini celic, ki povezujejo kapilare znotraj mišice in maščobnega tkiva. Hkrati pa ima ključno vlogo pri razgradnji maščob v obliki trigliceridov, ki se v krvni obtok prenašajo iz različnih organov, prenašajo pa jih molekule po imenu lipoproteini. V študiji, kjer so primerjali, kako učinkovito posamezniki različnih genetskih zasnov porabljajo maščobne zaloge, so se mnogo bolje odzvale ženske z različico G kot tiste z gensko različico AA. V progresivnem 20-tedenskem vzdržljivostnem vadbenem programu so imele boljše rezultate pri meritvah BMI (indeks telesne mase), maščobne mase in odstotka maščobe. Zanimivo je, da so genetske različice vplivale na rezultate pri ženskah, pri moških pa ne.


Tako da...

Dame - že veste, katero različico LPL-ja imate?

Moški - mi pa se osredotočamo na kombinacije drugih genov.


LPL gen je le en izmed mnogih, ki nam "kroji usodo" izgleda in kompozicije telesa. Vendar če vemo kako se obnaša, si lahko pomagamo na poti do uspeha.


Tvoj DNA test čaka nate tu.


I wish you all the health in the world!