Search

Lakota in sitost

Updated: Dec 29, 2020


Vsi smo že bili v situaciji ali pa vsaj poznamo nekoga, ki res lahko je in je. Kot sod brez dna. Sam spadam med tiste "srečneže", ki zelo redko občutijo sitost. Lakoto občutim zelo pogosto, a jo poskušam obvladati na pravilen način.

Kaj pa pravzaprav sta lakota in sitost?

Lakota je občutek potrebe po hrani, sitost pa občutek polnega želodca po obroku. Obstaja pa še povezava z geni, natančneje z FTO genom. Ta vpliva na našo telesno težo, skozi zaznavo občutka sitosti. Posamezniki z eno neugodno različico gena FTO imajo težavo zaznavanja sitosti kar dvakrat slabšo, kot tisti z ugodno različico. Tisti z dvema neugodnima različicam, pa kar štirikrat slabšo zaznavo občutka sitosti.

Predstavljajte si, da sedite za mizo, točite pijačo v kozarec in ne vidite, koliko je še prostora v kozarcu. Da ste nalili preveč, opazite šele ko je kozarec poln, vsebina pa razlita po mizi – to so tisti z eno neugodno različico gena za občutkek sitosti. Tisti z dvema neugodnima različicama, pa čeprav gledate v kozarec med točenjem, ne opazite da je kozarec poln, zato še kar točite, dokler pijača ne prične teči z mize na hlače. Tako bi lahko opisali sitost in s tem povezane gene.

Ljudje z motnjo zaznavanja sitosti običajno pojedo več, kot tisti ki motnje nimajo. Problem pa nastane, ker tisti z motnjo ne dosežejo željenega učinka sitosti, kar lahko privede do čustvenega prenajedanja.


Lakota je še en kompleksen pojav. Nastopi, ko telesu primanjkuje hrane. Nadzoruje ga hipotalamus (nadzornik hormonskih sistemov v telesu), ki poleg ostalih nalog v telesu vpliva še na zaznavo lakote. Posamezniki z neugodno različico gena NMB imajo kar dvakrat večjo možnost nastanka lakote, kot tisti, ki nimajo te različice.


Vaš genetski zapis o lakoti in še mnogo drugih informacij lahko pridobite z DNK analizo.

Zanimivost:

Neobvladljiva želja po hrani, kljub polnemu želodcu, ni nujno lakota. Velikokrat je to le znak dehidracije. Mnogo ljudi doživlja žejo skozi lakoto, v resnici pa bi lahko delno odpravili lakoto že s kozarcem vode.

I wish you all the health in the world!Viri:

Bouchard et al. (2004). Neuromedin beta: a strong candidate gene linking eating behaviors and susceptibility to obesity. Am J Clin Nutr 80(6): 1478-1486 Link

Frayling et al. (2007). A common variant in the FTO gene is associated with body mass index and predisposes to childhood and adult obesity. Science 316(5826): 889-894 Link

Wardle et al. (2008). Obesity associated genetic variation in FTO is associated with diminished satiety. J Clin Endocrinol Metab. 93(9):3640-3643 Link