Search

Krvni sladkor

Updated: Dec 29, 2020

Poznamo tri kategorije ogljikovih hidratov,

- škrobi in kompleksni ogljikovi hidrati

- sladkorji ali preprosti ogljikovi hidrati

- vlaknine


Po zaužitju ogljikovih hidratov - najpomembnejšega prehranskega vira energije, jih z izjemo vlaknin, naše telo razgradi v glukozo, ta pa se potem absorbira v krvni obtok.


1. Postopek presnove se prične v ustih, kjer slina sprošča encim amilaza, s tem pa prične postopek razgradnje sladkorjev v zaužitih ogljikovih hidratih.


2. V ustih zmehčana hrana (himus) potuje do želodca po požiralniku, tam se pomeša z želodčno kislino ki uniči baterije, preden vstopi v naslednji del postopka presnove.


3. Himus (v ustih zmehčana hrana) iz želodca potuje v prvi del malega črevesja (dudenum) kjer zdaj trebušna slinavka prične s proizvodnjo amilaze, da himus razgradi v dextrin in maltozo. Stene tankega črevesja nato pričnejo proizvajati laktazo, sukrazo in maltazo. Te encimi sladkorje razgradijo v naslednjo obliko - monosaharidi ali preprosti sladkorji, in to je končna oblika ogljikovih hidratov, ki se absorbira v krvni obtok. Del ogljikovih hidratov gre potem skozi jetra in se skladišči kot glikogen, ostali del pa ostane v krvnem obtoku.Raven krvnega sladkorja s tem naraste, telo pa čim prej, s posebnim postopkom raven spet zniža na normalno raven. Ta postopek je pri nekaterih posameznikih počasnejši, pri drugih pa ostane visok.


Poleg prilagojene prehrane, na krvni sladkor vplivajo še določeni geni. Znanstveniki so v različnih študijah odkrili gene (TCF7L2, SLC30A8, G6PC2, MTNR1B, DGKB, GCKR, ADCY5), ki tako ali drugače vplivajo na raven krvnega sladkorja. Sedaj se lahko s pomočjo DNK analize določi, kako se prilagodi način prehranjevanja, zaradi neugodnih različic genov. Na dolgotrajno zvišano raven krvnega sladkorja lahko vplivajo mutacije v genih, ki so zadolženi za uravnavanje le-tega, kar potem posledično privede do kronično zvišanega krvnega sladkorja.

V analizo so vključeni najbolj zanesljivi geni, ki imajo dokazano največji vpliv in kateri predstavljajo učinkovito orodje za napoved vedenja krvnega sladkorja določenega s strani naših genov.


Zanimivost:

Glukoza je edini vir energije za možgane, ti pa je ne morejo skladiščiti. Znižanje krvnega sladkorja je ravno tako škodljivo kot nenaden presežek. Ko nam koncentracija prične popuščati, je to kaj lahko znak, da nam je padel krvni sladkor.


I wish you all the health in the world!