Search

Kakšna "dieta" je najbolj primerna zame?

Updated: Dec 29, 2020Na to temo je obljavljenih že na tisoče zapisov. Zato se niti ne bom spuščal v opise diet, ena stvar pa drži. Dieta je že kot izraz obsojena na neuspeh. Publika se je na mojih predavanjih vedno hihitala, ko sem na tablo napisal besedo DIET, in takoj pobrisal črko T. Tako je bila beseda na tabli, ki so jo gledali DIE (angleško "umreti"). Torej načina življenjskega sloga z dieto sigurno ne podpiram. Sigurno vsak izmed nas pozna osebo, ki je na hitro izgubila kilograme, a jih skozi čas prav toliko, ali pa še kakšnega dodatnega pridobila nazaj.


Kaj pravzaprav je dieta? Slovar slovenskega knjižnega jezika jo opiše takole: diéta -e ž (ẹ̑). posebna, predpisana prehrana, zlasti za bolnike. Na dieto torej greste, če imate obolenje. Z izrazom dieta pa stereotipno takoj pomislimo na odrekanje in omejevanje. Morda bi si morali postaviti le drugačen pogled. Namesto, da se osredotočimo na negativne stvari (odrekanje, omejevanje), se osredotočimo na pozitivne (zaradi spremenjene prehrane se mi bo izboljšalo spanje, prebava, energija, izgled, samozavest, bolje bom obvladoval stres, ...pozitivnim stvarem kar ni konca).

Posebej me vedno nasmejejo posamezniki, ko se pogovarjamo o načinu prehranjevanja in slišim: "Ti se pa res držiš stroge diete". Niti ne. Jaz bi temu dejal zdrav način prehranjevanja. že velikokrat sem slišal, da je norost, če nekdo sledi zdravemu načinu prehranjevanja. Zame je norost bolj v tem, da ima vsako leto približno pol miljona ljudi operacijo, kjer jim odpro prsni koš, in zaradi nezdravega načina življenja tja vstavijo žilo iz drugega dela telesa (v večini primerov je žila odstranjena iz noge). Kaj menite vi?


Veliko lažje je reči kaj je zdravo za nas vse, kot pa kakšna hrana najbolj odgovarja prav vsakemu posamezniku. Razlog je v genetski zasnovi, ki določi ustreznost podrobnega načina prehranjevanja za naše telo. In ravno tu tiči razlog, zakaj lahko dve osebi pričneta z enako dieto, a doživita popolnoma drugačen odziv. Torej način prehranjevanja, določen glede vaše genetske zasnove ni zgolj naključen, ampak logaritmičen. DNK analiza vzame v zakup značilnosti vsakega posameznika, usmeri pa vas v prehrano, ki jo vaše telo zares potrebuje.


Zanimivost:

Prva dieta v zgodovini se je pojavila leta 1863. Poimenovana po Williamu Bantingu, imenovana "bantingova dieta". V svoji brošuri - Pisma obilnosti, naslovljena javnosti, je izpostavil podrobnosti o posebni nizkokalorčni dieti z nizkim vnosom ogljikovih hidratov, sam je na tak način izkusil dramatičen rezultat pri izgubi telesne teže.


I wish you all the health in the world.

.