Search

Gen za odstanjevanje laktata

Novo leto je tu in marsikdo si za novo leto postavi cilje, da bo to leto res "MOJE". Opremimo se z najnovejšo športno obutvijo, oblačili, tehnologijo, kupimo program vadbe na internetu (dokler so telovadnice in fitnesi še zaprti) in se projekta "Zdravo telo" lotimo 100% resno. Pa jih vseeno nekaj s časom odneha, saj ta projekt morda ni prioriteta, in tako nastane izgovor "naslednji teden". Naslednji teden postane "naslednji mesec", nato pa že "naslednje leto"...Eden izmed vzrokov je bolečina v mišicah dokler se te navajajo na spremembo. Mišična utrujenost je lahko ena od glavnih ovir, ki športnika ali pa rekreativnega posameznika omeji pri doseganju svojega cilja. Med vadbo mišice tvorijo laktat in vodikove ione, v procesu imenovanem glikoliza. Majhne količine laktata delujejo kot začasni vir energije. Kopičenje laktata pri intenzivni vadbi povzroči pekoč občutek v mišicah in omejuje krčenje mišic, kar vodi v mišično utrujenost. Naše telo je zato razvilo sistem za odstranjevanje laktata iz mišičnih celic.


Za prenos laktata preko celične membrane mišic je odgovorna molekula, imenovana monokarboksilatni transporter 1 (MCT1). Specifična mutacija znotraj gena MCT1 vpliva na količino proizvedenih MCT1 transporterjev in tako vpliva na hitrost, s katero se laktat odstranjuje iz mišičnih celic. Hitrost odstranjevanja laktata posledično vpliva na hitrost mišične utrujenosti in čas regeneracije po vadbi.Obstaja kar nekaj pristopov, kako se lahko izognemo mišični utrujenosti:

1. Ohlajanje ali "cool down" (ne zaključimo vadbe na silo, ampak znižujemo intenziteto postopoma)

2. Raztezanje (vedno se primerno ogrejemo pred pričetkom in raztegnemo na koncu)

3. Poskrbimo za hidracijo (izotonični in hipotonični napitki z elektroliti, ter jemo polnovredna hranila bogata z vodo)

4. Podpora prehrane (pomemben je pravilen vnos ogljikovi hidratov, beljakovin in mikrohranil)

5. Počitek / spanec (imejte ustaljen spalni vzorec, spite v tihi, temni in ohlajeni sobi, omejite večerno izpostavljenost svetlobi, ter vnos velikih količin hrane ali stimulansov)

6. Obvladujte stres (vzemite si čas, da se organizirate ter določite prioritete, poskusite vključiti v vsakdan tudi sproščujoče tehnike)

7. Ledene kopeli (učinkovito so se izkazale tudi do 96 ur po vadbi, zanimivo je, da so bolj učinkovite za mišično moč kot vzdržljivost)

8. Kompresijska oblačila


Seveda se vsak na ta priporočila odzove različno. Ljudje smo si različni, a vseeno lahko izvemo optimalno pot do izboljšanja počutja, ali pa se približamo ciljem. Z naročilom DNK analize storite prvi korak na poti do izboljšanja počutja, saj izvemo kako učinkovit je gen za odstranjevanje laktata. Ostalih 1000 korakov na poti do vašega cilja pa prehodimo skupaj.


I wish you all the health in the world!