Search

Presnova kofeina

Updated: Dec 25, 2020


Kava, druga najbolj zaužita pijača na svetu, takoj za vodo. Nekateri jo pijejo iz navade, drugi zaradi družbe spet tretji pa trdijo, da si dneva ne predstavljajo brez skodelice kave. Vsi vemo da se na kavo ne odzivamo vsi enako. Tokrat se bom posvetil na samo presnovo kave in kaj to pomeni za tistega, ki jo uživa.


Kofein je naravni alkaloid, oz. bolj poznan kot glavna sestavina kave. Presnavlja se v jetrih s pomočjo encima CYP1A2. Ta encim je odgovoren za kar 95% presnove zato ne preseneča, da mutacije v genu CYP1A2 lahko drastično vplivajo na naš odziv.
Če je vaša presnova kofeina počasna, to pomeni da bo kava na vas imela večji vpliv, istočasno pa imate višje tveganje za razvoj srčno žilnih obolenj. Če pa vaše telo hitreje presnavlja kofein, to pomeni, da ga tudi hitreje izločite iz telesa. Okoli 52% ljudi ima tak genetski zapis, kar jih nekako varuje proti nastanku srčno žilnih zapletov..


Pa vi? Že veste kakšna je vaša presnova kofeina, in z njo povezan življenjski slog?


Zanimivost:

Obstaja rastlina - Guarana, raste pri tleh v Amazonskem gozdu, čigar vsebina katere je guaranin, je skoraj identičen kofeinu. Guarana vsebuje dvakrat več guaranina kot če pogledamo vsebino kofeina iz kavnih zrn. Guaranin je nadomestek kofeina v gaziranih in energijskih pijačah.I wish you all the health in the world!Studies:

Cornelis et al. (2006). Coffee, CYP1A2 genotype and risk of myocardial infarction

Cornelis et al. (2016). Genome-wide association study of caffeine metabolites provides new insights to caffeine metabolism and dietary caffeine-consumption behaviour.

Palatini et al. (2009). CYP1A2 genotype modifies the association between coffee intake and the risk of hypertension